Üniversite diğer adı ile yükseköğretim kurumu, eğitim hayatında en üst seviyede eğitim veren yerlerdir. Bilgi üreten ve araştırma yapılan kurumlar insanların eğitim hayatlarında yer alabilir. Farklı disiplin alanlarında araştırmalar yapılarak insanlık için katkıda bulunulur. Üniversiteler lisans ve lisansüstü eğitimleri sunan kurumlardır. Eğitim veren kişiler; akademisyen ya da araştırma görevlisi olarak adlandırılır. Öğretim görevlileri, yaptıkları çalışmalardan sonra profesör, doçent, yardımcı doçent gibi farklı unvanlara sahip olabilirler. Farklı akademik disiplinler üzerine akademik dereceler verilir. Yükseköğretim kurumu rektör ve rektör yardımcısı tarafından idari olarak yönetilir. Üniversite içinde bulunan bölümlere fakülte adı verilir. Fakültelerin yönetiminde en üst düzeyde dekan bulunur.
Üniversitelerde verilen eğitimler, genellikle iki eğitim dönemi olarak oluşturulur. Bölümlere göre eğitim süreleri değişiklik gösterebilir. 4 yıllık ve 2 yıllık sürelerde eğitimler çoğu bölümde tamamlanır. İstisna olan bölümlerde ise 5 ya da 6 yıl boyunca eğitim verilebilir. Eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere diploma verilir. Yakın dönemler içinde yapılan yenilikler doğrultusunda farklı dereceler alınabilmesi mümkün olmuştur. Lisans, önlisans, yüksek lisans, mastır, uzmanlık, lisansüstü ve doktora gibi dereceler ile mezun olunabilir.
Lise eğitimini tamamlamış kişiler, son dönemde üniversite sınavına girer. Öğrenciler en iyi üniversite hayali ile gerekli çalışmaları yerine getirir. Hedef doğrultusunda ilgili derslere ağırlık verilerek derslere çalışır. Üniversite sınavlarında farklı alanlardan giriş yapılabilir. Sınav adayları, ilgili olan alanlar üzerinde işaretleme yapar ve heyecanlı bekleyiş ardından sonuçlarını alır. Sınav sonuçlarına göre üniversite listesi üzerinden seçimler yapılır ve tercih listesi oluşturulur. Geçerli yönetmelikler doğrultusunda tüm üniversiteler için sıralamalar belirlenir. Bölüme tercih yapan kişiler, taban olarak belirlenen puanı almak zorundadır. Taban puanın altında kalan kişilerin tercihleri değerlendirilmeye alınmaz. Sınava giren kişi, Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan yükseköğretim kurumlarına tercihte bulunabilir. Tercih için belirtilen sayıya göre istenilen üniversite ve bölümleri yazma imkanı sunulur. Üniversite öğrencisi olmak isteyen sınav adayları, sınav sonuçları doğrultusunda tercihler yapabilir. İstenilen bölüm için farklı üniversitelerde puan farkları olabilir. Tercih listesinde yapılan sıralama bu konuda önemlidir, danışmanları yardımı ile daha sağlıklı bir liste oluşturulabilir. Devlet üniversiteleri ücretsiz şekilde öğrencilerine eğitim verir. Özel durumlar olması dışında devlete bağlı olarak eğitim veren yükseköğretim kurumları, öğrencilerden hiçbir şekilde maddi taleplerde bulunmaz. Sınavlardan sonra en çok tercih devlet üniversitelerine olur. Devletten bağımsız olarak eğitim veren vakıf üniversiteleri öğrenciler için burs imkanı sunar. Üniversite sınavında alınan puana göre belirli oranlarda burs imkanlarından faydalanılabilir. Öğrenciler, bu üniversitelerde eğitim almak için eğitim yılı için belli miktarlarda ücret öder. Farklı şehirlerde bulunan vakıf üniversiteleri, eğitim yılı için ödenmesi gereken tutarı kendisi belirler. Bu nedenle fiyatlar arasında farklılıklar olabilir. Vakıf üniversiteleri, vergi indirimi ve devlet yardımı gibi hizmetlerden faydalanır. Eğitim veren diğer okullar ise özel üniversiteler benzer şekilde faaliyet gösterir. Sınavdan alınan puana göre tam burslu, yarı burslu ve burssuz olarak üç farklı şekilde eğitim alınabilir.
Üniversiteler, öğrenci kabulü yapılan her sene farklı taban puanlar belirleyebilir. Geçmiş yıllar ile yeni eğitim yılı için belirlenen puan arasında büyük farklar olmaz. Üniversite sıralamaları güncel olarak tercih döneminde açıklanır. Açıklanan sıralamalar doğrultusunda sağlıklı tercih listeleri hazırlanabilir. Eğitim hayatını bir seviye daha ileri taşımak isteyen adaylar, gerekli çabayı sarf etmelidir. Gelecekte sahip olunan mesleği belirleyecek olan bölümlerin kararı oldukça önemlidir. Türkiye’nin en iyi üniversiteleri eğitim yılı için binlerce öğrenciyi kabul eder. Ülkenin farklı şehirlerinde bulunan üniversiteler, gerekli eğitimler konusunda oldukça başarılıdır. Yükseköğretim kurumlarında verilen eğitimler, belli seviyelerin üzerinde verilir. Bir üniversitenin en iyisi olup olmadığı kişinin beklentisine göre değişiklik gösterebilir. Aynı seviyede eğitim görülen kurumlar arasında eğitim farklılıkları büyük değildir.
Sınav tercihinde bulunan kişiler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan üniversitelere de tercihte bulunabilir. Türkiye üniversiteler listesinden tercih yapılabildiği gibi tercih listesine Kıbrıs’ta bulunan okullara da yer verilebilir. Birçok kişi tarafından bilinmeyen pek çok üniversite vardır. 21 yerel merkezli ve 4 yurtdışı merkezli üniversite bulunur. 27 adet aktif olarak eğitim veren yükseköğretim kurumlarından ikisi meslek okuludur. Kıbrıs üniversiteleri farklı disiplin dallarında fakültelere sahiptir.
Sınava giren öğrenciler arasında Türkiye’de bulunan bazı üniversiteler ön plana çıkar. Sınav dönemlerinde İstanbul üniversiteler başlığı oldukça fazla kişi tarafından araştırılır. Ankara, İzmir, Eskişehir ve Antalya gibi şehirlerde bulunan üniversiteler, tercih listelerinde ilk sıralarda yer alabilir. Toplum tarafından Türkiye en iyi üniversiteler şehirlere göre de belirlenebilir. Yükseköğretim kurumlarında eğitim veren akademisyenler, belirli eğitimler ve sınavlardan sonra bu unvanlara sahip olur. Farklı şehirlerde bulunan üniversitelerde eğitimlerde farklılık görülmesi doğru bir bilgi değildir. Türkiye’deki üniversiteler aynı standartlarda eğitim vermeye özen gösterir. Öğrenilen teorik ve uygulamalı bilgilerin hepsi ortak noktalarda buluşur. Alınan eğitimin üniversiteler arasında farklılık göstermesi söz konusu değildir. Tercih yapacak kişilerin bu durumu göz önünde bulundurması gerekir. Sahip olunmak istenen mesleğe açılan kapı, üniversitedir. Kişilerin üniversite tercihlerini farklı konular şekillendirebilir, ancak üniversiteler arası kıyas yapılması çok doğru olmayabilir. Üniversitedeki bölümler farklılık gösterebilir, her bölüm her üniversite bulunmak zorunda değildir. Fakülteler temelde benzerlik gösterse de fakülte içinde bulunan bölümlerde değişiklik yapılabilir. Üniversitelerin kendilerine ait internet siteleri bulunur, siteler üzerinde paylaşılan bilgiler ya da internet üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda güncel bilgiye sahip olunabilir. Tüm üniversite bölümleri tercih dönemlerinde detaylı şekilde paylaşılır. Tercih yapacak kişiler için paylaşılan listelerde Türkiye üniversiteleri ve KKTC üniversiteleri yer alır.
Teknik üniversiteler bünyesinde çeşitli teknik konular üzerine eğitim verilir. Kuruldukları ilk dönemlerde sadece mühendislik eğitimi veren üniversiteler zaman içinde farklı alanlarda da eğitim vermeye başlamıştır. Mühendislik eğitimi için kurulan kurumların ismi buradan gelir. Lisans ve önlisans şeklinde eğitim programları bulunur. Türkiye’de farklı şehirlerde teknik üniversiteler bulunur. Yükseköğretim kurumlarından meslek yüksek okulları öğrencilerine mesleki eğitimler verir. Genellikle eğitimleri 2 yıllık şekilde planlanır. Üniversiteler ile aynı şekilde eğitim verilir ve mezun olunur. Bazı meslek yüksek okullarında isteğe bağlı olarak yabancı dil okumak mümkündür. Üniversiteden ya da meslek yüksek okulundan mezun olunması durumda diploma sahibi olunur.
Üniversite bölümleri fakülteler içinde bulunur. Mimarlık- Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Turizm Fakültesi ve Tıp Fakültesi gibi farklı fakülteler bulunur. Fakülteler içinde birçok bölüm bulunur. Şehirlere göre üniversiteler farklı bölümler için eğitimler verebilir. Gidilen üniversitede en kaliteli şekilde eğitim almak isteyen öğrencileri başarılı olması gerekir. Öğrencinin başarısı, eğitim hayatını olumlu ve olumsuz şekilde etkileyebilir. Yükseköğretim kurumlarında verilen eğitimleri en iyi şekilde almak ve faydalı hale getirmek tamamen öğrencilerin elindedir. İllere göre üniversite tercihi yapan kişiler, puanlarına en yakın sıralamaya sahip olan şehre gidebilir. Türkiye’de verilen eğitimin kalitesi üniversitelerde son derece kalitelidir. Kişinin geleceğini kurmaya başladığı bu yolda seçilecek üniversite ve bölüm son derece önemlidir.