İstanbul Üniversitesi, 15 fakülte, 12 enstitü, 2 meslek yüksekokulu, 2 Yüksekokul, 2 bölüm, 74 araştırma ve uygulama merkezi ve 216 öğrenci kulübü ile Türkiye'nin Yükseköğretiminin lokomotifi olmuştur.
300.000'in üzerinde öğrenci, 3.337 akademisyen ve 7.067 idari personel bulunmaktadır. İstanbul Üniversitesi mezunlarının sayısı 1 milyona yaklaşmaktadır. İstanbul Üniversitesi, mezunları iki Nobel Ödülü alan Türkiye'deki tek üniversitedir. (Nobel Kimya Ödülü, 2015, Prof. Dr. Aziz Sancar ve Nobel Edebiyat Ödülü, 2006, Orhan Pamuk)
İstanbul Üniversitesi'nde 675 diploma programı bulunmaktadır; 20 önlisans, 124 lisans, 329 yüksek lisans ve 202 doktora derecesi.
İstanbul Üniversitesi yaklaşık 1,5 milyon kitaptan oluşan büyük bir kütüphane koleksiyonuna sahiptir.
· İstanbul Üniversitesinin Kısa Tarihi
İstanbul Üniversitesi'nin tarihi, Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesine kadar uzanır. Fetihten bir gün sonra Zeyrek'te yapılan ilmi toplantılar sonucunda kurulan Sahn-ı Seman Medreseleri (Fatih Medreseleri) bu ilmin ilk halkasını oluşturur. seyahat. İlahiyat ve çevre bilimlerinin bir arada okutulduğu medreseler, İstanbul'un imar edilmesi ve Fatih'in yabancı ilim adamlarını davet etmesiyle bir cazibe merkezi haline geldi. Padişahların desteğiyle gelişen medreseler, özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda yüksek öğretim kurumları olarak yetkin bir konuma ulaşmıştır. 1846 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Darülfünun'a dönüştürülmüştür. Darülfünun çalışmalarını Sanayi Devrimi'nin hızına ayak uydurmaya çalışan Büyük Vesir Sait Paşa yürütmüştür.
Cumhuriyetin ilanından sonra genç Türkiye Cumhuriyeti, akıl ve bilime dayalı bir eğitim sistemi kurma çabası içinde, Darülfünun'un tüzel kişiliğini kabul etmiş ve 7 Ekim 1925'te kurumun ilmi ve idari bağımsızlığını kabul etmiştir. yükseköğretim sistemi, yeni sistemin akademik ve materyal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır. Ülkeye davet edilen yabancı akademisyenlerin de desteği ile modern bir üniversitenin altyapısı oluşturulmuştur. Atatürk'ün öncülüğünde gerçekleştirilen 1933 Üniversite Reformu ile İstanbul Darülfünun, İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürüldü. İstanbul Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin “ilk ve tek” üniversitesi olarak 18 Kasım 1933'te öğrenci almaya başlamıştır.
· Görevimiz
İstanbul Üniversitesi'nin misyonu, doğu ile batıyı, geçmiş ile geleceği buluşturarak ülkemize ve insanlığa değerli bilgiler üretmek ve yetkin bireyler yetiştirmektir.
· Vizyonumuz
İstanbul Üniversitesi'nin vizyonu, küresel düzeyde eğitimi ve geleceği şekillendiren araştırmaları ile lider bir üniversite olmaktır.
· Temel değerler
Bilimsel ve Araştırma Odaklı, Yaratıcılık, Yenilikçilik, Girişimcilik, Kalite Odaklı ve Sürdürülebilirlik, Etik ve Evrensel Değerlere Uyum, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik, Toplumsal Duyarlılık ve Öğrenci Odaklı
İstanbul Üniversitesi'ne ait kampüsleri, fakülteleri enstitüleri ve meslek yüksek okullarını aşağıdan inceleyebilirsiniz
İstanbul Üniversitesi'ne ait üniversite bölümlerini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi'ne ait üniversite bölümlerini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi'ne ait üniversite bölümlerini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.