Yabancı uyruklu öğrenci, ülkemizdeki eğitim kurumlarında öğrenim gören farklı bir uyruklu öğrenci olarak tanımlanır. Bu öğrenci grupları genelde ülkemizdeki üniversite veya lise eğitimini tamamlamak için gelirler. Eğitimin başlamasından bitimine kadar bu öğrenci gruplarının statüleri, izinleri ve kanunlarda belirlenmiş koşullara göre değişebilir.
Bu öğrenci gruplarının ülkemizdeki eğitim kurumlarında etkili bir şekilde öğrenme fırsatları bulmaları veya giriş yapmaları için belirli tür belgeler gereklidir.
Yabancı uyruklu öğrenciler, ülkemizdeki eğitim kurumlarında belirli kriterlere göre iki ana sınıfa ayrılır:
Yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki eğitim kurumlarına başvurmaları aşağıdaki koşulların sağlanmış olması ile mümkündür:
Ülkemizde yabancı uyruklu öğrencilerin, öğrenim görmek için ülkemizdeki eğitim kurumlarına giriş yaptıklarından itibaren kendileri için belirli hukuki statüleri ve izinleri olmaktadır. Bu statü ve izinler yönetmeliklere göre değişebilir; fakat temel olarak bu izinler, öğrencinin ülkemizdeki tüm eğitim kurumlarında geçerlidir.
Ülkemizdeki yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki eğitim kurumlarına giriş yaptıktan sonra herhangi bir zamanda ülkemizi terk etmeleri durumunda mevcut statüleri ve izinleri devam etmektedir. Bu öğrencilerin belli bir süre ülkemizde kalmaları durumunda izinleri tekrar yenilenmektedir.
Yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki eğitim yapmak için bekledikleri kanun ve yönetmelikler, başvurularının kabul edilmesi için gereken belgeler, uluslararası mülakatlar, vize başvuruları, hukuki statüler ve izinleri gibi konular belirlenmiştir. Bu anlamda öğrencilerin ülkemizdeki eğitim kurumlarından alacakları her türlü hizmetten faydalanmaları için tüm kanun ve yönetmeliklere uymaları gerekmektedir.