Vernik, aynı zamanda lak veya boyalar olarak da bilinir. Renkli veya renksiz olarak uygulanabilen ve zeminin proteksiyonu sağlamaya yardımcı olan bir yüzey korumasıdır. Günümüzde ahşabın koruması için sıklıkla kullanılan Vernik, temel işlemleri takip etmekle uygulanabilir. Farklı markaların vernikleri aynı temel özellikler göstermesine rağmen, yüzeylerin korunmasında özellikle önemlidir. Bu nedenle Vernik boyamak için temel kuralları uygulamak önemlidir.
Vernik uygulamadan önce yüzeyinin temizlenmesi gerekmektedir. Yüzeyde ki tüm kirli kalıntılar silinmeli ve ayrıca karbonat, asit, yağ ve kirlerden arındırılmalıdır. Su ve sabunla yüzeyin temizlenmesi yeterli olacaktır. Yüzeyin kuruduğundan da emin olunmalıdır. Ardından yüzeye gerektiği yerlerde alçı kullanılarak düzeltme işlemleri yapılmalıdır.
Vernik uygulama işlemine geçildiğinde ilk önce Vernikler renk olarak karıştırılmalı, ardından bir sünger ile ya da rollar yardımı ile nazikçe uygulanmalıdır. Uygulamalı sırasında yüzey kırılmadan ve sürtünmeden mümkün olduğu kadar dikkatli olunmalıdır. Vernik uygulandığında ilk önce gözle görülmeyen küçük çatlaklar görülebilir. Böyle bir durumda verniğin tam kuruyana kadar beklenmesi ikinci kat için gereklidir.
Bir kat Vernik uyguladıktan sonra en az 8-12 saat bekleyin ve kurutma işlemini tamamlayın. İkinci kat işlemine başlamadan önce Vernik'in tamamen kuruması gerekmektedir. Hiçbir işlem yapılmadan Vernik kuruma tamamlanırken vernik tabakanın gövdesi hafifce tutulmalıdır.
İki kat Vernik uygulamak, minik çatlakları kapatmak ve eş zamanlı olarak Vernik tabakasının kalıcılığını arttırmak için önerilmektedir. İkinci kat Vernik uygulanırken Uygulama şekli ile ilk kata benzemelidir. Verniğin kuruma sürecini de tekrardan beklenmelidir.
En son olarak Vernik'in temizlenmesi gerekmektedir. Vernik fırça ile ya da sünger ile hafif bir şekilde temizlenir. Yüzeyin kurumuş olan Verniğinin yüzeyinde biriken kalıntılar temizlenmek durumunda kalır. Verniğin tercihen sıcak su veya vernik çözücü yardımı ile temizlemelidir.