Kemoheterotrof Nedir - Eduvit
Eduvit

Kemoheterotrof Nedir

2023-01-04 13:12:37

Kemoheterotrof; organik maddeden beslenen tüm canlıların beslenme şeklidir. Organik maddeler; bitkiler, hayvanlar ve mantarlardan elde edilen tüm besinlerdir. Kemoheterotrof sözcüğünün “kemos” kısmı “kimyasal” anlamına gelirken, “heteros” kısmı “diğer” (başka), “trofos” kısmı ise “besin” anlamına gelir.

Kemoheterotrof Taksonomisi

Kemoheterotrof taksonomisi; hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve diğer canlıların oluşturduğu bir kategoridir. Bu kategorinin diğerleri arasında; karaciğer, hücresel solunum ve sporofitler/zamirler gibi konular incelenir. Bu tüm canlılar bitkilerden besin elde ederken, hayvanlar ve mantarlar diğer canlıların besinlerini yemektedir. Lisansüstü araştırma alanları arasında karaciğer metabolizmlerinin, hücresel solunumun ve sporofitlerin/zamirlerin kültürlerinde canlılar arasındaki besin akışı üzerine çalışmalar yer alır.

Kemoheterotrof Ne Olaydı?

Kemoheterotrof; canlıların organik besin maddelerinden beslenme şeklidir. Organik besin maddeleri bitki, hayvan ve mantarlardan elde edilir. Organik besin maddelerinin kimyasal enerjiyi içerdiği anlamına gelir. Bu canlılar, bitkilerden direk olarak veya bitkilerin ürettiği organik maddelerin mantarlar veya diğer canlılar aracılığıyla yediği anlamına gelir.

Kemoheterotrof; organik maddelerden beslenen tüm canlıların beslenme şeklidir ve bu besin maddeleri bitkiler, hayvanlar ve mantarlardan elde edilir.

Kemoheterotrof Örnekleri

  • Bitkiler: Bitkiler yalan sindirin kimyasal enerjiyi depolamak için organik besin maddeleri üretirler.
  • Hayvanlar: Hayvanlar bitkilerden besinleri yiyerek enerji alır.
  • Mantarlar: Mantarlar diğer canlıların besinlerini yemek için kimyasal enerjiyi depolamak için organik besin maddeleri üretirler.
  • Karaciğerler: Karaciğerler bitkisel ve hayvansal gıdalarda bulunan bazı besin maddelerini veya kimyasalları değiştirerek besin değerini arttırmak için kullanılır.
  • Hücresel Solunum: Hücresel solunum oksijen desteğiyle kimyasal enerjiyi içeren organik besin maddelerinden beslenmek için kullanılır.
  • Sporofitler/Zamirler: Bu canlılar bitkilerin ürettiği organik maddelerin mantarlar veya diğer canlılar aracılığıyla yediği anlamına gelir.

Bunun yanında, sebze ve meyveler, taneler, kabuklu hayvanlar, yumurta ve süt gibi farklı gıdalar, bitkileri ve hayvanları tüketen canlılar için büyük öneme sahiptir. Besin değerini arttırmak için kullanılan karaciğer metabolizmaları, hücresel solunumu ve sporofitler/zamirleri çalışmaları da lisansüstü araştırma alanları arasındadır.

❤️ paylaşabilirsin

Benzer Makaleler