Katkı payı, sosyal güvenlik kapsamında çalışan kişilerin alacakları aylık ya da yıllık primleri ödemeleri durumunda alınan yükümlülüklerdir. Katkı payı, asgari ücret üzerinden hesaplanan ve çalışan ücretinden tahsil edilen bir ödeme türüdür. Yükümlülüğün her iki tarafın da avantajlarını sağlaması beklenir. Çalışanlar, katkı payı ödemelerinin, gelecekte sağlanan sosyal güvenlik ayrıcalıklarından yararlanabilmeleri için ön koşul olduğunu bilirler.
Katkı payı, günlük ve haftalık çalışanlar için sosyal güvenlik kapsamı içinde ödenir. Katkı payı 3 temel kategoride tahsil edilir. İşveren, çalışan, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu). İşveren tarafından ödenen katkı payı zorunlu olarak yüzde 10'dur. İşveren, bu miktarı çalışana aktarır ve çalışan karşılığında SGK'ya katkı payı olarak öder. İşverenin zorunlu olarak ödemediği katkı payının yanı sıra, çalışanın belirli ödemelerini de ödemek zorunda kalabilir. Örneğin sağlık ve sosyal sigortalar.
SCK tarafından belirlenen oranlara göre katkı payı, çalışanın ücretinden çıkartılır. Katkı payı, işverenin ödemesi gereken ücret üzerinden hesaplanır. İşveren, asgari ücret üzerinden ödediği katkı payının yanı sıra, çalışanın belirli ödemeleri için ek ödemeler yapabilir. Örneğin, eğitim, sağlık ve sosyal sigorta gibi. İşveren, katkı payı ödemesini yaptığında, SGK tarafından belirlenen sürelerde prim ve ödemeleri güncellediğini de amaçlar.