Isıya dayanıklı çelik, genel olarak ısıl dayanımlı çelik ya da korozyon direnci olan daha yüksek özellikler gösteren çelikler olarak da bilinen bir çeşittir. Çeliklerin çoğu, özellikle hava koşullarına karşı dayanıklılık sağlamak için kimyasal korozyon etkisine karşı korunmuştur. Isıya dayanıklı çelik, bu korozyon etkisinin yanı sıra, iyi ısı iletkenliği ve işlenmeye uygunluk gibi diğer özellikleri sağlamak için kullanılır. Bu özellikler arasında njyonik kimyasal özellikler, korozyon direnci, düşük yüzey pürüzlülüğü, iyi yüzey kabarması, kalıp kabiliyeti, çok düşük alüminyum içeriği ve daha yüksek ısıya dayanıklılık sayılabilir.
Isıya dayanıklı çelik, kimyasal ve mekanik özelliklerinin yanı sıra, artan ısıya dayanıklılığı sayesinde duyarlı bir çelik tipidir. Bu özellik, istatistiksel olarak isimlendirilmiş olan "Dönüşümcü Efekt" veya "TRIP Efekti" ile sağlanır. TRIP efekti, sıcak şekillendirme ve makaslama işlemlerinden sonra meydana gelen gelişme şeklinde açıklanmaktadır. TRIP efekti, mekanik dayanım ve sertliğin iyileşmesini sağlamaktadır.
Isıya dayanıklı çelik birçok metalik ürünün üretiminde kullanılır. Dizel motor bileşenleri, araba varsayımları, kalorifer boruları veya buhar türbinleri bu özellikleri sayesinde yüksek sıcaklıklarda hizmet vermek için iyi uygulamalardır. Isıya dayanıklı çelik, ayrıca, kalorifer borularının yalıtımına katkıda bulunarak aşırı ısınma ve enerji kaybını önler.
Isıya dayanıklı çelik aynı zamanda, güneş enerjisi, geotermal enerji ve hava tahrikli enerji santrallerinde de araçları üretmek için kullanılır. Isıya dayanıklı çelik üretici firmaları, ısıya dayanıklı çelik türleri hakkında kaliteyi artırmak ve daha iyi üretim şartları sağlamak için çaba göstermektedir.
Isıya Dayanıklı Çeliklerin DezavantajlarıIsıya dayanıklı çelik, birçok uygulamada etkilidir. Ancak, isıya dayanıklı çeliklerin dezavantajlarının farkında olmak ve bunları göz önünde bulundurarak ısıya dayanımı gerçekten gerekli olduğu durumlarda kullanmak önemlidir.