Dna Nedir - Eduvit
Eduvit

Dna Nedir

2023-01-18 12:20:29

Kimyasal DNA ilk kez 1869'da keşfedildi, ancak genetik kalıtımdaki rolü 1943'e kadar kanıtlanamadı.

Dna Nedir

DNA, deoksiribonükleik asit bileşiğinin tam adının kısaltmasıdır. İnsanlarda ve diğer canlı organizmalarda kalıtsal materyaldir. İnsan vücudundaki hemen hemen her hücre bu asidi içerir. Bu genetik materyalin çoğu hücre çekirdeğinde bulunur, ancak mitokondride de bulunabilir.

Dna'nın yapısı

DNA dört kimyasal bazdan oluşur: adenin, guanin, sitozin ve timin. Bu bazlar, baz çiftleri adı verilen birimleri oluşturmak için çiftler halinde birleşir. Her baz ayrıca deoksiriboz adı verilen bir şekere ve bir fosfat molekülüne bağlanır. Baz + şeker + fosfat birlikte bir nükleotit oluşturur. Nükleotidler, bir sarmal oluşturduklarında merdiven benzeri bir çift sarmal olarak adlandırılan iki uzun sarmal halinde düzenlenmiştir.

Bu asit, bir organizmanın büyümesi, hayatta kalması ve çoğalması için ihtiyaç duyduğu talimatları içerir. Diziler olarak adlandırılan daha önce tartışılan DNA fragmanları daha sonra proteinleri üretmek için gereken mesajlara dönüştürülür. Bu genetik materyal, organizmamızın hemen hemen tüm yapılarını oluşturan proteinlerin oluşumuyla sonuçlanır. Bir proteinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi içeren her DNA dizisine gen denir.

Çağımızda tıp hala gelişmektedir. Yavaş yavaş, genetik ilaçlar adı verilen yeni ilaçlar tıbbi piyasada görünmeye başlıyor. Bunlar, örneğin bir terapiyi başlatmak için vücuda enjekte edilen DNA veya RNA gibi genetik materyallerdir. Bu ilaçlar hastaya göre kişiselleştirilebilmeleri nedeniyle çok yüksek bir potansiyele sahiptir. Genetik materyal olarak uygulanan ilaçların iyi bilinen bir örneği aşılardır. Bu tür ilaçlar, protein üretimini, ifade edildiklerinde belirli bir hastalıkla savaşan proteinler oluşturacak şekilde değiştirerek çalışırlar. Jenerik ilaçlara ve hatta cerrahiye bir alternatiftir.

❤️ paylaşabilirsin

Benzer Makaleler