Dezmozomlar Nedir - Eduvit
Eduvit

Dezmozomlar Nedir

2023-01-04 14:12:08

Dezmozom Tanımı

Desmozomlar, bitişik hücreleri birbirine bağlayan hayvan dokularında bir tür bağlantı noktasıdır. Sabitleme bağlantıları, bitişik hücreleri birbirine bağlayan, hücrelerin her yerinde bulunan düğme benzeri noktalardır. Desmozomlar, altındaki hücrelerde bağlantının sabitlenmesine yardımcı olan ara filamentlere sahipken, diğer bağlantı noktası olan yapışık bağlantı, mikrofilamentler tarafından bağlanır. Ara filamentler ve mikrofilamentler, bir hücrenin hücre iskeletinin iki farklı bileşenidir.


Dezmozomların İşlevi

Desmozomların görevi hücreleri birbirine yapıştırmaktır. Çok fazla mekanik kuvvete maruz kalan dokularda yüksek sayılarda bulunurlar. Örneğin, birçoğu derinin dış tabakası olan epidermiste ve kalpteki kas dokusu olan miyokardda bulunur. Ayrıca kalp, kan damarları, akciğerlerin hava keseleri ve yemek borusu gibi vücut bölümlerinin astarını oluşturan skuamöz epitel hücreleri arasında da bulunurlar.


Dezmozom Yapısı

Dezmozomal adezyonun üç bileşeni vardır: hücre içindeki ara filamentler, ara filamentler ile dezmozomal adezyon molekülleri arasındaki bağ ve dezmozomal adezyon moleküllerinin sağladığı bağ. Ara filamentler ve bunların dezmozomal adezyon moleküllerine olan bağlarının her ikisi de hücrenin içinde bulunurken, dezmozomal adezyon moleküllerinin bağları hücrenin dışındadır. Spesifik olarak, desmoglein ve desmocollin, hücreleri dezmozomlarda bağlayan iki proteindir. Bunlar transmembran proteinlerdir ve her ikisi de kaderin protein ailesinin üyeleridir. Dezmozom adezyonunun üç bileşeni de, dezmozomların bitişik hücreleri birbirine bağlamada düzgün bir şekilde işlev görmesi için gereklidir, bu nedenle bileşenlerden biri başarısız olursa, dezmozomlar hücreleri düzgün bir şekilde bağlayamaz.

❤️ paylaşabilirsin

Benzer Makaleler