Bakteri Nedir - Eduvit
Eduvit

Bakteri Nedir

2023-01-04 10:01:16
Bakteri Tanımı
Bakteriler, organelleri veya gerçek bir çekirdeği olmayan ve ökaryotik hücrelerden daha az karmaşık olan tek hücreler olan prokaryotik hücrelere sahip tek hücreli mikroorganizmalardır. B harfi büyük olan bakteriler, yaşamın üç alanından biri olan Bakteriler alanını ifade eder. Diğer iki yaşam alanı, üyeleri aynı zamanda prokaryotik hücrelere sahip tek hücreli organizmalar olan Archaea ve Ökaryota'dır. Bakteriler son derece fazladır ve Dünya'daki toplam bakteri biyokütlesi, tüm bitki ve hayvanların toplamından daha fazladır.

Bakterilerin Evrimi
Bakteriler ilk olarak yaklaşık 4 milyar yıl önce Dünya'da ortaya çıktı ve Dünya'daki ilk yaşam formlarıydı. 3 milyar yıl boyunca bakteri ve arkeler Dünya'daki en yaygın organizma türleriydi. Çok hücreli ökaryotlar yaklaşık 1,6-2 milyar yıl öncesine kadar ortaya çıkmadı. Tüm protistleri, mantarları, hayvanları ve bitkileri oluşturan ökaryotik hücreler, bir zamanlar bakteri olan şeyleri de içerir; ökaryotlarda hücresel solunum yoluyla enerji üreten mitokondrilerin, bitkilerde ve alglerde fotosentez yoluyla enerji üreten kloroplastların, hücrelere alınan ve kalıcı hale gelen endosimbiyotik (karşılıklı yarar sağlayan) bir ilişkiyle bakterilerden evrimleştiği düşünülmektedir. mesai.

Bakteri Özellikleri
Bakteriler tek hücreli organizmalardır. Kloroplast ve mitokondri gibi organellerden yoksundurlar ve ökaryotik hücrelerde bulunan gerçek çekirdeğe sahip değillerdir. Bunun yerine, sürekli ve dairesel bir çift sarmal olan DNA'ları bir nükleoidde bulunur. Nükleoid, nükleer zarı olmayan düzensiz şekilli bir bölgedir. Bakteriler ayrıca bir hücre zarına ve genellikle peptidoglikandan yapılan bir hücre duvarına sahiptir. Hücre zarı ve hücre duvarı birlikte hücre zarfı olarak adlandırılır. Birçok bakteri hayatta kalmak için bir hücre duvarına ihtiyaç duyar.

Üreme, bir bakteri hücresinin belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bölünmesi olan ikili bölünme yoluyla gerçekleşir. Bakteriler eşeysiz olarak çoğalırlar, bu nedenle ikili bölünmeden kaynaklanan iki kardeş hücre, ana hücre ile aynı DNA'ya sahiptir. Bununla birlikte, bazı bakteriler yatay gen transferi olarak bilinen bir süreçte birbirleri arasında genetik materyal alışverişi de yapabilirler. Bu yöntem, halihazırda var olan iki bakteriyi içerir; ebeveynden çocuğa bulaşma şekli değildir.

Bakteri Şekilleri
Bakteriler sayısız şekilde gelir. Bakterilerin üç ana şekli kok, spiral ve basildir.
Koklar, küresel veya oval şekilli bakterilerdir. Bazı koklar ikili bölünmeden sonra, ayrı hücreler oluşmuş olsa bile bağlı kalır. Örneğin, diplokoklar çift koklardır, streptokoklar zincirlerdir ve stafilokoklar çoklu kok kümeleridir. Tetradlar, dört koktan oluşan kare düzenlemelerdir, sarcinae ise sekiz koktan oluşan küplerdir.
Spiral bakteriler, adından da anlaşılacağı gibi spiral şeklindedir. Spirillums kalın, sert spirallerdir. Spiroketler ince ve esnek spirallerdir. Vibriolar, küçük bir bükülme ile virgül şeklindeki çubuklardır.
Basiller çubuk şeklindeki bakterilerdir. Koklar gibi, basiller de tek başına veya birlikte düzenlenmiş olabilir. Diplobasil yan yana dizilmiş iki basildir ve streptobasiller basil zincirleridir.
Bakteriler ayrıca lifli (uzun ve ince), kare, yıldız şeklinde ve saplı gibi başka şekillerde de olabilir. Bu diyagram çok sayıda bakteri şeklini göstermektedir.

Bakteri Türleri
Hücre duvarı ayrıca Gram boyamayı da mümkün kılar. Gram boyama, kristal viyole boya, iyot ve karşıt boya safranin içeren bir bakteri boyama yöntemidir. Pek çok bakteri iki tipten birine sınıflandırılabilir: lekeyi gösteren ve mikroskop altında menekşe renginde görünen gram-pozitif ve yalnızca karşı lekeyi gösteren ve kırmızı görünen gram-negatif. Gram-pozitif bakteriler, kristal viyole-iyot kompleksini tutan kalın hücre duvarlarına sahip oldukları için mor görünürler. Gram-negatif bakterilerin ince hücre duvarları menekşe iyot kompleksini tutamaz ama safranini tutabilirler. Bu, gram negatif bakterilerin Gram boyama altında kırmızı görünmesini sağlar. Gram boyama, bakterilerin genel olarak tanımlanması veya belirli bakterilerin varlığının saptanması için kullanılır; tür düzeyinde olduğu gibi belirli bir şekilde bakterileri tanımlamak için kullanılamaz. Gram-pozitif bakterilerin örnekleri arasında Listeria, Streptococcus ve Bacillus cinsleri bulunurken, gram-negatif bakteriler arasında Proteobacteria, yeşil kükürt bakterileri ve siyanobakteriler bulunur.

Bakteri Örnekleri
Escherichia coli, yaygın bir bakteri türünün bir örneğidir. Basil şeklindedir ve insanlar da dahil olmak üzere birçok hayvanın bağırsaklarında doğal olarak bulunur ve burada K vitamini ve b-kompleks vitaminleri üretir. E. coli, hızlı çoğalması ve dayanıklı olması nedeniyle laboratuvar araştırmalarında da sıklıkla kullanılır. E. coli'nin çoğu türü insanlar için zararsızdır, ancak bazıları enfeksiyona neden olabilir. E. coli enfeksiyonu ishal gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir ve

❤️ paylaşabilirsin

Benzer Makaleler